mandag den 21. november 2011

Frøsåning

I dag har jeg sået de langsomste chilier og et par stykker mere - superhyggeligt arbejde!

Det blev til:

Numex Suave, rød og orange
Fatalii
Blondie
Citronchili
Chocolate Scotch Bonnet
Peppadew
Mulato og Mulato Isleno
Naranja
Quadrato d'Asti Rosso
Lille mild chili fra Paraguay, har ikke navnet på den

en lille hurtig...

Så er der kun to chiliplanter tilbage i drivhuset - Fish, som virker meget hårdfør - og Orange Rocoto, som er 2 m høj med en del umodne frugter. Den får lov til at stå nogle uger endnu, hvis vejret holder - ellers bliver alle frugter høstet og planten klippet helt ned til overvintring inde.

Overvintringsdrivhuset er sat op:

Overvintringsdrivhus

Og inde er der også lidt til overvintring:






De er klippet helt ned til lige over første grenkløft, rødderne er også klippet kraftigt, og de er plantet i 1½ l potter i frisk jord. Dem skal de stå i vinteren over og forhåbentlig trives, og til foråret kommer de i store potter igen. Jeg håber at kunne holde dem utøjsfri på denne måde - de bliver sprøjtet med insektsæbe et par gange om ugen i et par uger, og så er alt forhåbentlig væk...

Mit lille eksperiment under LED går også fint - der er en enkelt frugt på Vicente's Sweet Habanero, ret mange på Nora de Bola, og Jalapenoen er i gang med at modne frugter nu:


Nu skal jeg så bare se at få solgt min LED UFO - jeg har ikke brug for den, så det er jo fjollet bare at have den liggende:

90 W UFO

og så er der jo også lidt mere lys, som jeg har i overskud:

Plantelysstofrør med armatur

De er købt sammen med mit drivhus, men er ikke brugt ret meget, da jeg købte en masse LED umiddelbart derefter. Det bruges kun om aftenen, når jeg lige skal ud og se til drivhuset...

torsdag den 10. november 2011

Drivhusbilleder

Jeg har ikke taget november måneds billeder endnu, men her er links til billeder fra denne sæson.

Sjovt at følge udviklingen, synes jeg!

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/DrivhusetD21Maj2011?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/Drivhuset2162011?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/Drivhuset290711?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/Chilier210811?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/Drivhuset270911?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/109927308226172015684/DrivhusetD10Oktober2011?authuser=0&feat=directlink

Og så har jeg været så heldig at vinde en fotokonkurrence, hvor emnet var chilier - dem har jeg jo let adgang til, og de er glimrende fotomodeller! Billedet ser sådan ud:

mandag den 7. november 2011

UPS - her trænger vist til lidt opdatering...

Jeg har lige sået lidt mere i dag:

Star Flame (som måske i virkeligheden er Gul Cayenne) og "Rød Supermarked" - den helt almindelige røde, som sælges alle steder. Den er tidlig og giver en stor høst af ikke alt for stærke chilier, så den måtte på programmet igen i 2012!

Der blev også sået oregano, basilikum og koriander - jeg har købt et 10W LED-rør, som jeg har tænkt mig at dyrke vinterens krydderurter under. Når jeg altså lige finder ud af at få det sat i et armatur - der skal lidt fiksfakserier til, som jeg ikke har styr på, så det skal nok med en tur ned til en elektriker en dag...

Det går fint med de tre planter fra juni - der er 5-6 frugter på Jalapeno'en, 1 på Nora de Bola, og ikke noget endnu på Vicente's Sweet Habanero, men det skal nok komme.

Drivhuset:
Det meste er ryddet ud efterhånden, men Rosada og Toftegaards Miniblomme slynger sig stadig under taget og giver masser af frugt. Poblana, Paraguay, Golden Treasure, Orange Snack, Blondie, Habanero Tree, Habanero Dulce og slet ikke mindst Orange Rocoto har det stadig fint med en del frugter på. De kommer nok til at blive hele denne måned ud, vil jeg tro!
Den udplantede kål, salat og pastinak vokser fint, og i søndags plantede jeg spinat og mere kål og salat ud - spændende, hvordan det klarer vinteren. Jeg er ikke færdig med at plante og så derude - der skal også gang i lidt rucola, koriander og spinat, som forhåbentlig vil spire tidligt til foråret.

De truer med nattefrost i weekenden, så måske skal jeg have de sidste planter ind fra haven, så de kan komme væk fra frosten...

Køkkenhaven:
Sellerierne blev meget store og vejer et par kg hver - der er 5 tilbage, så de holder et stykke tid. Gulerødderne, som blev sået d. 25.7., har nu en størrelse, så de er lækre at spise - de står stadig i den mistbænk, som de blev sået i.
De sidste rødbeder ligger i fugtigt grus, så de kan holde sig - måske lidt færre af dem til næste år.
Masser af persille - skal plantes ind i store potter i drivhuset til lidt vinter- og tidlig forårsforsyning.
De sent såede stangbønner har også givet en masse - 6 planter er rigeligt til os!
Porrerne er fine og rækker til nogle måneder endnu
der er sat efterårsløg i starten af september - de er allerede kommet op, så der skal dækkes grundigt med bionet og fiberdug
Den røde bladbede pynter endnu - ærgerligt, at den ikke rigtig smager af noget!
Aspargesbedet trives - har plantet lidt flere planter i det, som reelt står for tæt - men mon ikke det går?
Grønkålen står fint - Steen har plukket langt over 1.000 larver af, så både hønsene og jeg blev glade...
Hvidløgene blev sat i starten af september - de er ikke kommet op endnu. Har sat 3 forskellige slags - nogle franske fra Frøsamlerårsmødet, Rød Estisk fra de yngleløg, som jeg satte sidste år og Inchelion (eller Inchelium) Red, som jeg fik af Søren Holt sidste år.
De sidste bede er ikke klar endnu - mangler stadig det sidste stykke, som skal blive til bede i forskellige størrelser - og et støbt/muret krydderurtebed.

Det var lige den hurtige tur - håber, at der ikke går så lang tid, inden jeg får taget mig sammen igen!