mandag den 28. marts 2011

Nye LED-lys

Må hellere lige skrive et par ord om mine nye lys her!

Der var ellers bestilt nye LED i rå mængder som et fælleskøb på chilifan.dk - men vi havde desværre fået bestilt hos et totalt fuskerfirma (KØB ALDRIG NOGET HOS LED-LYS.NU ved Karina Kruse Vestergaard og Kion Larsen - MAN FÅR IKKE SINE VARER, OG I SKRIVENDE STUND HAR VI ENDNU IKKE FÅET VORES PENGE IGEN!!!!!) - så vi har aldrig fået vores lamper...

Så jeg måtte lede videre i håbet om at finde en seriøs forhandler, og via anbefalinger fandt jeg frem til Prolys. Jeg mailede lidt frem og tilbage med ham og tog så derind og så på lamper for en uge siden. Og det kan virkelig anbefales at handle der - gode varer og fin service!

Jeg kom hjem med to nye lamper - en på 12 W (ProPlant3) og en på 17 W (ProPlant6.

De er nu begge sat op, og den store erstatter 4 af mine gamle 15 W-spots, hvilket jeg synes er ret godt gået! De to tilsammen og min gamle UFO klarer nu alle mine indendørs planter - omkring 150 stk. - i fin stil med et forbrug på i alt omkring 75 W. Det kan vist ikke gøres meget mere fornuftigt - før til næste år, hvor jeg overvejer at udskifte UFO'en med en 17 W mere. Og så skal jeg jo også have en ny blå til småplanterne...

Og endnu en herlig "bivirkning" ved de nye lamper - de er helt og aldeles støjfri i modsætning til de gamle med indbygget blæser, som ikke egner sig til brug i et opholdsrum.

Her et par billeder fra planteflytteprocessen, da jeg satte de nye lamper op - alle planterne blev flyttet ind på spisebordet:

Chili- og tomatplanter holder flyttedag


Nå ja - lidt flere tomater...

Jeg kom til at så lidt flere tomater i dag - i erkendelse af, at jeg allerede nu har så mange planter, at jeg skal have solgt nogle stykker, kan der jo lige så godt være lidt mere at sælge af. 

Rosada F1
Rosada gul fra et såeksperiment sidste år
Toftegaards sortstribede
En af Tom Wagner-krydsningerne, som kom i mange variationer sidste år, har prøvet at så den røde udgave og se, hvad der kommer ud af den. 
Tigerella
Gul tomat fra Frøsamlerne
Sweet Casady gul

og et par stykker mere, som jeg ikke lige kan huske...

Jeg har en plan om at holde oprydnings-garagesalg i forbindelse med påskeferien, så jeg kan få ryddet ud i noget af alt det, som har hobet sig op i skuret, og som er for godt til bare at smide ud.

Og så kan jeg jo lige så godt sælge lidt planter til drivhus også - det er jo hyggeligt at lave dem, og det gik fint med det sidste år!

og jeg har sat stiklinger af Hemingway-mynte og en duftgeranie - så er der lidt mere at tage af om en måneds tid...

status d. 28. marts 2011

Det er alt for længe siden, jeg har været forbi her, så der er masser at fortælle!

Jeg har købt nye lamper til planterne fra  plantelys fra prolys.dk - en ProPlant3 og en Proplant6 - og hold da op, hvor der er knald på dem! Jeg har erstattet 4 af de gamle 15 W spots med en enkelt 17 W, og det ser ud til at fungere superfint.


Det hele gror planmæssigt - kun er der et par tomatplanter, som opfører sig lidt underligt og har lidt slatne blade. Jeg har ikke fundet ud af hvorfor, men det er kun nogle få, så indtil videre gør jeg ikke så meget ved det, da jeg har rigeligt med planter.

De første chilier er klar til høst, så der skal spises thaimad en af dagene. Det er ½ år fra såning sidst i september, og de har udelukkende fået lys fra mine LED.


Jeg har i går flyttet nogle tomater og chilier ud i drivhuset i den lille tunnel på en varmemåtte - det gav lidt plads herinde, hvilket var stærkt tiltrængt! Jeg pakker dem lidt ekstra ind om natten og regner med, at de klarer sig fint under dynen med varmemåtten til hjælp.


og jeg har sået:

Søde løg fra Thompson & Morgan, som er plantet ud i roottrainer i weekenden og står i drivhuset
Porrer - er på vej op nu
Salvie - er der også liv i
Ice Plant - en sprød, saltsmagende salatplante, som jeg har priklet ud i enkelte potter i dag og sat ud i drivhuset til tomaterne
Rucola - står under det nye LED 
Og de forspirede kartofler er der fuld gang i:
Blå Congo og John Tom Kaighin, som er læggekartofler fra mine frøplanter sidste år. De blå er blevet lidt rigeligt store, så jeg har plantet nogle stykker ud i 45 l krukker, som lige nu står i drivhuset og rykker ud lidt senere.

Jeg har helt sikkert glemt noget, men så vender jeg frygteligt tilbage!

Til sidst et par chilibilleder - først en Vicente's Sweet Habanero, som smager supergodt og er helt uden styrke:


Her er den med frugt sidste år:


Og mine to Orange rocoto'er: